Jeugdzorg: zonder verandering geen verbetering

, Den Haag

Afgelopen dagen is er veel geschreven in de media over de jeugdzorg. Vanaf 1 januari aanstaande wordt de jeugdzorg in zijn geheel door de gemeente aangestuurd. De VVD heeft hier grote zorgen over, omdat het heel lang heeft geduurd voordat de definitieve plannen bekend werden. Als VVD-woordvoerder Jeugdzorg vind ik dan ook dat de jeugdzorg echt beter kan én moet. Hiervoor is het belangrijk dat de jeugdzorg op een ander manier wordt georganiseerd. Zonder verandering, geen verbetering!

De gezamenlijke rekenkamers van de vier grote steden vragen zich af of de informatievoorziening en ICT van de zorgaanbieders wel voldoende op orde zijn om de overgang naar de gemeente aan te kunnen. Ook wij zien dit risico . Daarom is het goed dat de gemeente vanaf 1 januari hierop de regie voert en zorgdraagt voor de juiste informatievoorziening. Op dit moment is namelijk de informatie waar de gemeente op moet gaan sturen niet op orde. Ook hier geldt weer: verbetering is nodig om de zorg beter te maken.

Maar over de ruimte voor verbetering maak ik mij ook zorgen. Er moet wat de VVD betreft zo snel mogelijk ruimte komen voor zorgprofessionals en hulpverleners, die goede ideeën hebben om de jeugdzorg op een andere manier te organiseren. Wij willen dat het gezin meer regie heeft. Wij willen niet meer dat gezinnen en jongeren van het ‘kastje naar de muur’ worden gestuurd. Wij willen een wijkgerichte aanpak met ruimte voor persoonlijke aandacht, zorg op maat en echte oplossingen. Wij willen ruimte voor al die zorgprofessionals die zich elke dag inzetten voor gezinnen en jongeren, maar keer op keer vastlopen in vastgeroeste systemen. Wij willen verandering en daarmee verbetering!

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *