Demonstratie Schilderswijk

, Schilderswijk

En weer liepen de gemoederen hoog op tijdens een demonstratie in Den Haag. Een protestmars tegen moslimradicalisme liep gisteren in de Schilderswijk bijna uit op een confrontatie met tegendemonstranten. De politie moest ingrijpen. Er werd met stenen naar de politie gegooid. Zes verdachten zijn al gearresteerd en de politie verwacht meer aanhoudingen te verrichten aan de hand van camerabeelden.

Ik betoogde het al meermaals: vrijheid van demonstratie is een grondrecht. Er mag dus veel. Dat geldt voor uitlatingen, ook als die veel mensen tegenstaan, en het geldt ook voor een route die men dan wil lopen. Dat neemt niet weg dat niet alles mag. Ik vind het teleurstellend dat demonstraties momenteel niet gewoon gemoedelijk lijken te kunnen plaatsvinden in de stad van vrede en recht. De nuance lijkt verdwenen en elke actie levert een reactie op. Dat leidt tot een negatieve spiraal. En dat is slecht voor het imago van de Schilderswijk en voor Den Haag. Het doet bovendien geen recht aan het gros van de wijkbewoners die in rust iets moois van het leven willen maken.

Een uit de hand gelopen demonstratie mag echter niet als gevolg hebben dat een volgende demonstratie dan maar wordt verboden. Dat is kwaad met kwaad bestrijden. Het is ook niet nodig, want de bestaande instituties blijken goed te functioneren: de politie heeft terecht ingegrepen en de route van de protestmars verlegd, om openbare orde te handhaven en de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. Stenengooien is natuurlijk volslagen buiten alle orde. Goed dat er direct al arrestaties zijn verricht en dat nader onderzoek plaatsvindt aan de hand van videobeelden. Ik hoop, nee ik réken erop, dat de stenengooiers fikse straffen krijgen. Dat bepaalt het Openbaar Ministerie. Het lijkt me verstandig dat het OM publiek maakt wat de resultaten van het nadere onderzoek zijn. Daarnaast wil ik dat het OM tevens de beelden onderzoekt om te zien of aanhoudingen kunnen worden verricht van lieden die journalisten hebben belaagd.

Wij doen dan ook niet mee met de roep om een spoeddebat door enkele politieke partijen omdat “we de controle in de Schilderswijk compleet kwijt zijn”en “ISIS-aanhangers laten zien dat zij daar de baas zijn”. Daar is geen sprake van. Er is gedemonstreerd, er is verslag gedaan, de politie heeft ingegrepen, de veiligheid is gewaarborgd en de openbare orde is gehandhaafd. En het belangrijkste is dat strafbare feiten zijn en worden vervolgd. Dát laat zien wie de baas is in Den Haag.

Foto: Alexander Bakker / Telegraaf

10 reacties op “Demonstratie Schilderswijk

 1. Henny van Beek

  Beste Martin,

  Ik ben met jou van mening dat het recht om te demonstreren uiteraard moet blijven maar dan wel volgens de daarvoor geldende regels.

  Ik vind wel dat de demonstratie niet goed is verlopen en ik ben het dan ook niet met je eens dat de politie terecht de demonstratie heeft omgeleid. Wanneer er een illegale demonstratie wordt gehouden die dus niet niet volgens de regels is aangevraagd terwijl er een legale demonstratie plaatsvindt die dus wel volgens de geldende regels is aangevraagd dan lijkt het mij op zijn plaats om de illegale demonstratie te stoppen ipv de legale demonstratie om te leiden.

  De enige reden die ik kan verzinnen waarom dit niet is gebeurt is dat het al te ver heen is in de Schilderswijk en dat de politie inderdaad het risico te groot vond dat de zaak uit de hand zou lopen.

  Wanneer dit zo is realiseer je je dan niet dat we dan aardig op weg zijn naar een volledig oncontroleerbare situatie? Het is dan echt slechts een kwestie van tijd dat extreem rechts dit niet meer gaat accepteren en het recht in eigen hand gaat nemen en dan slaat de vlam dus daadwerkelijk in de pan met alle gevolgen van dien!

  Het is dus 5 voor 12 en de politiek moet dan ook adequaat reageren en zorgen dat de situatie onder controle komt. Door de huidige handelswijze verliest de burger volledig het vertrouwen in onze rechtstaat en zal dit soort uitwassen uiteindelijk dan ook niet meer pikken.

  Wat meer moet er nog gebeuren om de politiek de ernst van de situatie te laten inzien? Een oplossing moet er komen, linksom of rechtsom met of zonder politiek debat.

  De politieke partijen zullen genadeloos worden afgerekend wannneer het echt uit de hand gaat lopen en de rillingen lopen nu al over mijn rug wanneer ik mij voorstel hoe het politieke landschap er daarna uit zal zien. Ik denk dat ik mijn emmigratie maar vast ga voorbereiden. Ga maar rustig slapen Nederland zei een politicus ooit, nou ik dus niet!

  Reageren
 2. kees kuijper

  Laten we nu eens eerlijk zijn. De feiten: de eeuwig onzichtbare en falende burgemeester was er niet, de stad is een broeinest van ellende en deze laffe slappe burgemeester is op vakantie gevlucht. Ten tweede: er mocht gedemonstreerd worden maar de Isis aanhangers hebben door hun gedrag bepaald dat de demonstratie een andere route moest volgen, zij bepalen dus het beleid van de politie in deze. Wie handhaaft de orde in den Haag?
  De reactie van de VVD toont wederom dat als er echt problemen in den Haag zijn de VVD geen verantwoordelijkheid neemt maar evenals de burgemeester vlucht, de andere kant opkijkt en dan nog verbaast is dat zij inmiddels na een paar verkiezingen nog maar 1 wethouder hebben i.p.v. 3.

  Reageren
 3. Chris Jetten

  Heel goed dat de VVD het hoofd koel houdt en ook in deze gespannen tijd zonder allerlei mitsen en maren voor het recht op demonstratie durft op te komen!

  Reageren
 4. Paul

  Kortom ze buigen weer voor de Moslims onder het mom van veiligheid van de demonstranten moest de route omgeleid worden. Waarom pak je de allochtonen niet aan die met stenen gingen gooien. Waarom kregen deze jongeren weer precies waar ze op uit waren namelijk het verstoren en verleggen van de demonstratie. VVd gaat weer vervallen in algemeenheden van er gaan arrestaties volgen en hopen op zware straffen, Keep on dreaming. Tevens neemt het de Nederlanders niet serieus want ze negeren gewoon de roep om een spoed debat. Dus wat is er veranderd naar alle demonstraties? Niks ze luisteren naar degene met de grootste bek en knielt er zelf voor en de nderlander kan weer barsten in Den Haag zoals het al jaren gaat

  Reageren
 5. Paul

  Maar goed de opgepakten lopen alweer vrij rond, Van Aarsten weigert eerder terug te komen van vakantie. Arrogantie ten top van de VVD politiek, hebben ze de kans om een duidelijk statement te maken doen ze het niet, ze kiezen voor het altijd veilige pappen en nathouden! Het lijkt de pvda wel! Schilderswijk is verloren, Den Haag is verloren en Nederland is verloren

  Reageren
 6. kees kuijper

  Lezen wij nu nog een beschouwend nietszeggend artikel van keep dreaming VVD fractievoorzitter den Haag? Wij vertrouwen dit en wij gaan ervan uit dat…, kortom veel beloven weinig geven doet de kiezer (de gek) in vreugde leven.
  Inmiddels is duidelijk dat de burgemeester van de internationale stad voor Jodenhaat en chaos (iets anders dan de window dressing vrede en recht) toch eieren voor zijn (wacht)geld kiest en terugkeert van zijn vluchtadres.

  Reageren
 7. Paul

  Pfff nu komt die wel terug van vakantie en doet de VVD toch in eens mee aan de spoed overleggen! Als ze een keer 1 week standvastig zijn over de Schilderswijk eet ik mijn linkerschoen op of wacht rechterschoen want volgens hun zijn ze heus wel rechts hoor! Geweldig staaltje van proberen de rust uit te stralen en proberen uit te stralen dat ze alles onder controle hebben. Lukt alleen niet zo! maar morgen nieuwe ronde nieuwe kansen

  Reageren
 8. Paul

  De uitkomst van vanavond wordt: Er komt een onderzoek/werkgroep die alles nog eens tegen het licht gaat houden. Duurt ongeveer 3 maanden dan is de druk van de ketel. Vvd blijft volhouden dat het goed gehandeld heeft. Van Aartsten blijft beweren dat hij alles onder controle had vanaf zijn vakantieadres, maar geeft wel aan dat dingen anders hadden gekund. Pvda/vvd blijft beweren dat de tientallen miljoenen belastinggeld goed besteed waren in de Schilderswijk en als bonus gaat er nog een aantal miljoen heen om de allochtonen maar tevreden te stellen. Van Aarsten blijft gewoon zitten geen demonstraties meer ( lekker makkelijk). Kortom de allochtonen winnen weer, VVD knielt weer voor de wapperende Isis moslims, Pvda knielt altijd al voor de moslims! Dus weer overwinning voor de moslims! Geweld en een grote bek helpt gewoon in politiek nederland want die krijgt het gelijk aan hun zijde

  Reageren
 9. Henny van Beek

  Beste Martin,

  Geen spoeddebat? Demonstreren is een grondrecht? Volledige controle in de Schilderswijk? Ik begrijp het niet meer. Hier nog even een filmpje over wat er kan gebeuren en waar ISIS dus voor staat. Zolang de grote groep niet zelf opstaat tegen een kleine groep raddraaiers is dit ons voorland.

  http://youtu.be/YpM6QKaAgP0

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *