Achterhoedegevecht kraakpand de Vloek

, Scheveningen

Gisteren werd de pier gekraakt. Een stunt om aandacht te vragen voor het behoud van het kraakpand De Vloek in de Kom in de Scheveningse haven. Na enkele uren werden de actievoerders door de speciaal daarvoor ingezette mensen van politie en ME afgevoerd. Ik houd best van een originele marketingstunt, maar met deze actie heb ik toch enkele problemen.

Allereerst is dit een achterhoedegevecht, want er liggen duidelijke afspraken. Zodra er een definitief plan ligt voor de ontwikkeling van de locatie in de Kom, zullen de krakers uit het pand moeten vertrekken. Gezien hun acties laten de gebruikers van De Vloek zien weinig op te hebben met ‘afspraak is afspraak’. Liever had ik dat deze creatievelingen hun creatieve kant laten zien, en om zich heen kijken op zoek naar een alternatieve locatie. De gemeente kan ze daarbij zelfs helpen, dat is namelijk onderdeel van het Haagse broedplaatsenbeleid. Er staat genoeg leeg in de stad.

Los van dit specifieke geval, benadruk ik graag dat de gemeente broedplaatsen kan facilitieren met tijdelijk leegstaand vastgoed. Precies, ‘tijdelijk’, per definitie eindigt de gebruiksmogelijkheid dus, dat moeten ze dan niet willen bestrijden. Om overigens een mogelijk misverstand uit de weg te ruimen: de VVD Den Haag is positief over broedplaatsen. Het kan creatieve ondernemers net even dat steuntje geven om tot wasdom te komen als ondernemers. Kijk naar Maakhaven, waar de gebruikers nu een plan uitwerken om zélf hun locatie, tegen marktconforme prijs, te kopen.

Wat ik daarnaast in deze zaak ook niet goed vind, is dat de illegale kraakactie de maatschappij, en dus de belastingbetaler, een hoop geld kost. Om de pier te ontruimen is er namelijk en flinke inzet van politie en ME nodig geweest. Wie betaalt dat? Wat mij betreft komt die rekening bij de krakers en De Vloek te liggen. Daarvoor hebben we vragen ingediend.

Tot slot, eerder al heb ik een warm betoog gehouden voor de bouw van een zeilcentrum in de Kom, waarvoor De Vloek terecht moet wijken. Dit centrum zal extra zeilers – amateurs én professionals – trekken die van het fantastische Scheveningse zeilklimaat kunnen genieten. Dat is goed voor de economie van het havengebied, en zal leegstand juist verminderen.

Foto: Alexander Bakker / Telegraaf

3 reacties op “Achterhoedegevecht kraakpand de Vloek

 1. Loek Simon

  Dit blijf een moeilijk geval .als oud hagenaar bloeide het in de jaren 60/70 heer Zwolsman en bevriende zakenmensen hotel gigant Van der Valk.
  dit blijf zo door gaan kan het niet voor een luttel bedrag weg, en die personen er nog iets van maken ,of kan er een comitӬe komen uit de Samenleving en eindelijk een passende oplossing voor vinden,dan hoop eindelijk de vaak mooie lucht op klaart. boven de kust van scheveningen ,tussen haakjes wij moeten toch niet willen nu het zo prachtig in scheveningen is opgeknapt dat bolwerk afgpeigerd daar aan de kust staat
  nogmaal burgers en politiek sla de handen in elkaar

  Reageren
 2. Marcus vd Bogaard

  Afspraak is afspraak? Maakhaven was ook een tijdelijke broedplaats die weg moest en waar andere plannen voor waren. Ook zij hebben zich verzet tegen de plannen die er lagen en hetzelfde geldt voor F.A.S.T. Surfdorp. Vanuit een nulsituatie zijn ze gegroeid tot plekken die echt iets betekenen voor de stad en daarom komen ze nu -ieder op hun eigen wijze- voor zichzelf op. De kunst is om zowel de Vloek als een zeilcentrum perspectief te bieden i.p.v. ze tegen elkaar uit te spelen. Dat is volgens mij de uitdaging.

  Reageren
 3. Lex Lissauer

  “afspraak is afspraak” – het is natuurlijk een eenzijdige, van de gemeente uit opgelegde afspraak, dus eigenlijk meer een bevel.
  Verder is het absurd deze mensen op te willen laten draaien voor de kosten: Ze hebben niet om de ME gevraagd en wie heeft bepaald dat er een indrukwekkende overmacht nodig was voor NEGEN geen enkele weerstand biedende demonstranten?
  Eén wijkagent was genoeg geweest. Het punt was gemaakt, er was geen intentie om de “bezetting” van de Pier te continueren.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *