Wilhelminamonument komt beter tot zijn recht in tuinachtige setting op Paleisplein op het Noordeinde

, Centrum
Wilhelminamonument komt beter tot zijn recht in tuinachtige setting op Paleisplein op het Noordeinde

Het Paleisplein voor Paleis Noordeinde vanaf de Postzegelboom tot aan de Gotische zaal van de Raad van State met daarop het Wilhelminamonument wordt ruimer, groener en aangenamer. De verharding rondom het monument wordt omgezet naar gras en er worden hagen toegevoegd. In deze tuinachtige setting komt het Wilhelminamonument beter tot zijn recht. Ook wordt bij deze herinrichting de toegang naar de binnentuin van de Raad van State aangepast zodat deze zichtbaarder wordt en er komt sfeerverlichting op het plein.

Op dit moment worden de straten Noordeinde, Hoogstraat en Heulstraat en het gedeelte van het Paleisplein rond het ruiterstandbeeld aangepakt. Doordat nu het tweede gedeelte van het Paleisplein ook wordt veranderd, ontstaat er ruimtelijke samenhang in het gebied passend bij het Programma de Kern Bijzonder waarin de gemeente investeert in de hele hartlijn, van Spui tot Kneuterdijk. Verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte, VVD): “Het plein toont nu grijs en grauw. Bovendien is het monument niet goed zichtbaar en dat is erg zonde. Daarom gaan we dit plein aanpakken, het monument veel beter laten zien en meer vergroenen. Hierdoor wordt het plein veel mooier en aantrekkelijker en wordt verbinding met binnenstad veel natuurlijker. Er komt er een echt groen rustpunt in hartje centrum bij.”

Het voorlopig ontwerp is met alle betrokkenen, zoals het Rijksvastgoedbedrijf, de Raad van State en de Dienst Koninklijk Huis, tot stand gekomen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden voor het tweede gedeelte van dit Paleisplein ná Prinsjesdag 2018 beginnen.