Vragen naar aanleiding van steekincident op het Johanna Westerdijkplein

, Den Haag

Afgelopen zaterdag 5 mei werd Den Haag opgeschrikt door een steekpartij. Op het Johanna Westerdijkplein heeft een Syrische man drie mensen neergestoken.

Gelukkig zijn alle drie de slachtoffers buiten levensgevaar, maar dat doet niets af aan het feit dat dit soort incidenten te allen tijde voorkomen dienen te worden!

‘Hoe kan het bijvoorbeeld dat deze vermoedelijke dader gewoon vrij rond kon lopen, terwijl de politie erkent dat het hier om een ‘verwarde man’ gaat?’, vraagt fractievoorzitter Frans de Graaf zich af. ‘Dit soort misdrijven moeten we met z’n allen zien te voorkomen en daarom is het belangrijk om te weten wat er precies gebeurd is. Wat waren bijvoorbeeld de motieven van de dader en wat was de precieze toedracht?’

Via schriftelijke vragen heeft de Haagse VVD het college om opheldering gevraagd. Niet alleen over het steekincident, maar ook over de dader. Had hij bijvoorbeeld een verblijfsvergunning en was hij onder behandeling bij een GGZ-instelling?
Ook wordt er door getuigen gemeld dat de man ‘Allahoe akbar’ riep en probeerde iemands keel door te snijden. Ook hier wordt in de schriftelijke vragen naar verwezen. De Graaf: ‘Klopt dit en zoja, waarom is er dan geen sprake van ‘een daad met terroristisch motief’ en staat de vermoedelijk dader in contact met radicale moslims of terroristische organisaties?’

Kortom: genoeg vragen waar de VVD, en ook de rest van Den Haag, graag een antwoord op wil hebben!