Vraagtekens financiering nieuw pand Munie

Telegraaf, 25 april 2018

DEN HAAG

door Marieke van Essen

Het beroemde pand Rijnstroom naast paleis Noordeinde, dat nog voor de verkoop door de succesvolle tassenontwerper Omar Munie is betrokken, is opnieuw in opspraak. De verkopende partijen doen er alles aan om de verkooptransactie buiten de openbaarheid te houden.

Dit blijkt nu een WOB-verzoek van de Telegraaf volgens een deskundige ’uitzonderlijk lang wordt vertraagd’. De VVD-fractie heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld, waarin met name opheldering wordt gevraagd over de financiering van het monument aan het Noordeinde.

Het in 1921 gebouwde kantoor annex winkelpand, dat grenst aan de Paleistuin, is van de Nederlandse Staat en vanwege de ligging een gewild object. Dat het niet op de markt komt, maar via de gemeente wordt doorverkocht aan één potentiële koper, zorgt voor scheve gezichten bij andere geïnteresseerde ondernemers in de hofstad. Omdat de verkoop niet openbaar is, vroeg deze krant op 22 februari bij zowel het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) – huidig eigenaar – als de gemeente om stukken. Beide lieten de wettelijke termijn verstrijken, waarbij de gemeente volgens WOB-jurist Roger Vleugels ’in bestuursrechtelijke zin in overtreding is’. „Ze zijn aan het rekken”, aldus de expert.

Intussen zetten diverse partijen vraagtekens bij de financiering van het pand, dat door het RVB achtereenvolgens wordt verkocht aan de gemeente en Munie. Nadat zich eerder vier banken terugtrokken, heeft het VSB Fonds kortgeleden besloten Omar Munie geen lening te verstrekken, omdat volgens directeur Bernt Scheiders ’zakelijke en persoonlijke belangen door elkaar lijken te lopen’.

De VVD-fractie wil openheid van zaken en vraagt het college vandaag of het mogelijk is om inzicht te krijgen in de financieringsbronnen en de taxatie. „Het pand is een jaar geleden getaxeerd, terwijl de overdracht nog moet plaatshebben”, zegt raadslid Ayse Yilmaz. „Gezien de huidige marktomstandigheden zal de marktconforme prijs inmiddels flink hoger liggen.”

Verantwoordelijk wethouder Wijsmuller (HSP) hult zich in stilzwijgen en wil slechts kwijt dat er voor het pand nog geen getekende documenten zijn, maar dat er wel een overeenkomst is. De juridische afdeling, die de termijn op het WOB-verzoek zonder melding heeft laten verstrijken, ging gisteren door het stof. „Dit had niet gemogen, maar het is er tussendoor geglipt. Er zit verder niks achter”, zegt mr. Margit Remeijer-Schmitz.

De uit Somalië gevluchte Munie houdt eveneens de kaken op elkaar als het gaat om de financiering. Op 31 maart hield de ontwerper zijn eerste uitverkoop in het pand aan het Noordeinde.