Politiek schrikt van torens

Den Haag – Bijna alle partijen in de Haagse gemeenteraad zijn geschrokken van de wijze waarop de torens van het nieuwe Wijnhavenkwartier straks in de binnenstad te zien zijn. Alleen de PvdA bleef vierkant achter het plan van wethouder Hilhorst (PvdA, stadsvernieuwing) staan.

door Casper Postmaa

Gisteravond werden in het stadhuis voor het eerst beelden getoond die aangeven hoe de acht wolkenkrabbers zich straks in de skyline van Den Haag voegen. De gemeenteraad had om zulke plaatjes verzocht, omdat er bij belangengroepen en bewoners veel weerstand was gerezen tegen het stedenbouwkundig plan dat door de Amerikaan Richard Meier is gemaakt. Het Wijnhavenkwartier omvat onder meer de ministeries van justitie en binnenlandse zaken, winkels, appartementen en een hotel. De afgelopen maanden heeft een workshop onder leiding van oud-rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra diverse mogelijkheden geschetst. Daarbij is het ontwerp van Richard Meier als uitgangspunt gebruikt. Het was met name de fotomontage van het Plein die sommige raadsleden deed huiveren. Over de volle breedte rijst de hoogbouw er massaal op. “Ik voel me daar unheimisch bij”, zei W. Pijl, de vertegenwoordiger van de kleine christelijke partijen. Ook VVD’er Rob van de Laar liet onomwonden weten dat ‘het hem allemaal niet meeviel’. Hij sloot hij zich aan bij enkele insprekers, zoals Oscar Dijkhoff, de vertegenwoordiger van de Zwarte Madonna, het flatgebouw dat voor de nieuwe ministeries moet wijken. Die rekende de raadsleden omstandig voor waar torens op sommige fotomontages te laag waren weergegeven of zelfs ten onrechte ontbraken. Ook T. Landheer sprak zich namens de gezamenlijke bewonersorganisaties fel uit tegen hoogbouw in de binnenstad. De Vrienden van Den Haag deelden, desgevraagd, zijn mening. Volgens wethouder Hilhorst heeft de workshop aangetoond dat er in de binnenstad mogelijkheden zijn om een grootschalig plan te verwezenlijken: “Het is dé kans om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren”. De volgende stap is dat een vooraanstaand architect het plan nader gaat uitwerken. Daarnaast wacht de raad nog op een financiële en juridische risicoanalyse van het project.

Bron: Haagsche Courant (20-12-2001)