‘Pak hardrijders natuurgebied aan’ VVD: maatregelen bij Haagse Bosjes van Pex

Telegraaf, woensdag 26 juli 2017

DEN HAAG
door Germa Graveland

Roekeloze hardrijders verstoren de rust in het drukbezochte en geliefde natuurgebied Bosjes van Pex in Den Haag. De VVD pleit nu voor snelheidsbeperkende maatregelen bij de weg waar eigenlijk maar 15 kilometer per uur mag worden gereden, zoals een ander wegprofiel, versmallingen, halfverharding én extra politiecontroles.
„We hebben veel gebruikers gesproken van het gebied en bijna iedereen heeft aangegeven dat er te hard gereden wordt op de Evert Wijtemaweg, het slingerweggetje richting de sportvelden en het restaurant”, legt VVD-fractievertegenwoordiger Jeroen van Dijken uit. „Dat levert gevaarlijke situaties op, bijvoorbeeld bij tegenliggers moeten automobilisten vol in de remmen. En mensen realiseren zich niet dat de bochtige weg langs speelplaatsen en een hondenuitlaatplaats ligt en er veel wandelaars en fietsers gebruik van maken.”
Het beperken van de snelheid is één van de 17 voorstellen in een plan van de Haagse VVD om het populaire gebied in de wijk Bohemen en Meer en Bos nog verder te verbeteren. Vandaag biedt fractievoorzitter Frans de Graaf het plan aan het college aan.
„Kortgeleden is er een nota verschenen voor het Westduinpark en Wapendal. Bosjes van Pex ligt er tussen, maar in tegenstelling tot de andere twee is het een intensief gebruikt gebied met sportverenigingen en maneges. Voor ons was dat reden om eens dieper in de bosjes te duiken”, zo lacht Van Dijken. „Hoe kan het gebied groener, veiliger en leuker worden gemaakt? Dat vraagt geen miljoeneninvestering, het zijn relatief kleine ingrepen zoals een heg rond de speelweide, extra ruimte rond manege De Wildhoef en houten paaltjes bij de speelweide tegen foutparkeerders.”
Zo is er ook een tekort aan parkeerplaatsen op drukke dagen. „Door het parkeerterrein in vakken in te delen kan er al veel gewonnen worden”, aldus Van Dijken. „En maak de plekken groener, bijvoorbeeld met grastegels.” Extra plek maken door bomen te kappen is geen optie, aldus de VVD’er. „Dat is niet nodig. Gewoon kijken naar slimme oplossingen.”
Hoewel het gebied bij veel Hagenaars geliefd is, zijn er wel zorgen over hangjongeren, die vernielingen aanbrengen, in drugs handelen en zwerfvuil achterlaten. De liberalen willen dan ook extra politiecontroles én dat gekeken wordt naar alternatieve hangplekken. Ook de fiets- en wandelpaden en de speelweide moeten beter verlicht worden, want juist in donkere perioden adviseren veel verenigingen hun leden om de te donkere Bosjes te mijden. Bijkomend voordeel: extra verlichting is weer een afknapper voor hangjongeren.