Laten we vooral al die vrijwilligers niet vergeten!

, Den Haag
Laten we vooral al die vrijwilligers niet vergeten!

Om geen smet te leggen op het sinterklaasfeest, delen we onze mening nu pas. Daarnaast willen we ook direct al die fantastische vrijwilligers bedanken, want laten we die vooral niet vergeten!

In het geweld van alle Zwarte pieten discussies en groepen die voor of tegen zijn, vergeten we telkens één zeer belangrijke groep te benoemen; de vrijwilligers die de sinterklaasintocht onvergetelijk maken voor duizenden Haagse kinderen.

Kunnen we in Den Haag en Scheveningen zonder de inzet van deze vrijwilligers? Nee, absoluut niet! Met de kleine subsidie vanuit de gemeente is de organisatie van de intocht (die overigens grotendeels uit vrijwilligers bestaat), afhankelijk van betrokken Hagenaars, Biz’en en sponsoren om de intocht zo groots, professioneel en soepel mogelijk te laten verlopen. En vergeet daarbij ook niet alle havengebonden bedrijven die op de dag van de intocht de haven en kades leeg maken om zo de Sint en zijn pieten te verwelkomen. Daarom zouden we het veel meer moeten hebben over deze toppers, die ons al jaren lang een onvergetelijke middag bezorgen. Jullie zijn allemaal kanjers!

Natuurlijk mag je zwarte piet stom, leuk, mooi, lelijk, vreemd, ongepast, fantastisch of niet meer van deze tijd vinden. En natuurlijk heb je ook het recht om deze mening wereldkundig te maken. Maar moet dit perse tijdens de sinterklaasintocht? Tijdens de intocht, beginnend in de Haven en eindigend op het Plein, waar duizenden Haagse kinderen maanden naar uit kijken, waar Haagse en Scheveningse gezinnen een uitje van maken en waar al die vrijwilligers en ondernemers hun uiterste best doen om er een onvergetelijke dag van te maken voor al deze kinderen?

Is het aan de politiek om deze dag te verpesten door met elkaar, al twitterend, te discussiëren of zwarte piet wel of niet zwart mag zijn? Nee, want met al deze discussies raken we niet onze politieke tegenstanders. We raken al die kinderen en die fantastische vrijwilligers die gewoon willen genieten van een gezellig sinterklaasfeest. Laten we daarom met elkaar, de vrijwilligers en de organisatie het gesprek aan gaan, voor en na Sinterklaas, zodat we ook volgend jaar weer kunnen genieten van dit mooie feest. Of loop volgend jaar gezellig mee als je bijvoorbeeld vindt dat er meer roetveegpieten in de stoet moeten, want ook hier geldt: de beste stuurlui staan aan wal!

Beste ondernemers en vrijwilligers, wij vinden jullie toppers en hopelijk treffen we jullie in net zulke grote getale in 2019!

De Haagse VVD