Haagse VVD in het nieuws: Big data tegen spookwerkloze – VVD wil kaartenbak digitaal

Haagse VVD in De Telegraaf: ’Haagse jonge werkloze aan de slag in Westland’

De Telegraaf, 6 september 2018

Den Haag – De Haagse VVD wil big data inzetten in de strijd tegen de 20.000 spookwerklozen.

„20.000 Uitkeringsgerechtigden zitten op de bank en we hebben geen idee wie ze zijn en wat ze kunnen. Feit is dat er al jaren niemand naar hen heeft omgekeken. Het zijn wellicht niet de makkelijkste mensen om naar werk te begeleiden”, stelt raadslid Judith Oudshoorn – van Ginderen. „We weten wat ze niet kunnen, maar we weten niet wat ze wel kunnen. Daar moeten we achter zien te komen. Dat vraagt veel mankracht, tijd en samenwerking maar ik ben ervan overtuigd dat het loont.”

Vandaag wordt in de Haagse gemeenteraad gesproken over de arbeidsmarkt en werkloosheid, waarbij ook een kritisch rapport op tafel lig waaruit blijkt dat er veel mis gaat in de matching van werklozen naar werk.

Oudshoorn – van Ginderen verbaast zich erover dat er enorme personeelstekorten zijn en tegelijkertijd zoveel Hagenaars langs de zijlijn staan. „Het Werkgeversservicepunt, de bemiddelende instantie van de gemeente, doet goed werk, maar het is wel zo dat in hun bestand alleen opleiding en ervaring wordt genoteerd én alleen het WSP kan in de kaartenbak. Werkgevers niet.” Uitzendbureaus hebben daarentegen geavanceerde databases met informatie over hun kandidaten én vaak geautomatiseerde matching, aldus Oudshoorn – van Ginderen. „De Haagse kaartenbak moet volledig worden, open zijn en gedigitaliseerd zodat deze data gedeeld kan worden met uitzendbureaus en potentiële werkgevers. Want hoe meer kennis werkgevers en werkzoekenden van elkaar hebben, des te beter het lukt om vacatures te vervullen.”