Haagse VVD in de pers: ‘Toezichthouders As-soennah niet meer welkom bij jaarwisseling’

Algemeen Dagblad, 3 oktober 2018

Door Ingrid de Groot

De gemeente Den Haag staakt de gevoelige samenwerking met de omstreden As-Soennah moskee tijdens de jaarwisseling. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Pauline Krikke schrijft aan de gemeenteraad van Den Haag. De VVD is blij en noemt het ,,een goede zaak.”

Afgelopen jaren was er veel discussie en verzet vanuit de gemeenteraad en de Tweede Kamer tegen de samenwerking met de salafistische moskee die op verzoek van de gemeente vrijwilligers wierf in de Schilderswijk en Transvaal om toezicht te houden op straat rond de feestnacht. Hagenaars voelden zich er onbehaaglijk onder dat groepjes moskeegangers op straat rondliepen als een soort ordedienst.

,,Ze patrouilleerden door de buurt. Het leek toch een beetje op ordetroepen van de moskee,” aldus De Graaf van de VVD. ,,Mensen voelden zich daar ongemakkelijk onder.”

Raadsleden en het college praten morgen in het stadhuis over de jaarwisseling, veiligheid en alles wat er bij het feest komt kijken. Burgemeester Krikke kondigt in aanloop naar die bijeenkomst in een brief aan de raad aan dat de stad opnieuw een beroep doet op vrijwilligers om te helpen met toezicht. De samenwerking met de moskee en andere organisaties wordt echter gestaakt, zo blijkt uit de brief.

,,Op initiatief van de politie en stadsdelen wordt er in de maanden voor de jaarwisseling contact gelegd met de vrijwilligers. In sommige wijken loopt dat via organisaties, in andere wijken benadert en enthousiasmeert de politie en de stadsdeelorganisatie individuele bewoners om mee te doen,” schrijft Krikke. ,,Die laatste manier van werving blijkt meer op te leveren dan de meer ‘traditionele’ werving via organisaties. Het uitgangspunt is daarom dat in de hele stad bewoners op individuele basis deelnemen.”

Samenwerking
De woordvoerder van Krikke bevestigt dat dit jaar niet met organisaties wordt samengewerkt, en stelt dat dit zeker niet alleen geldt voor de samenwerking met As-Soennah. ,,De individuele benadering door de politie en stadsdeelorganisaties blijkt gewoon beter te werken. De mensen voelen zich dan meer betrokken. De politie heeft er goede ervaringen mee, je hebt dan echt gemotiveerde mensen,” stelt hij.

Fractievoorzitter De Graaf van de VVD noemt het ,,goed nieuws”. ,,We zijn er blij mee. We vinden dat de gemeente op geen enkele manier zou moeten samenwerken met deze salafistische moskee.”

De discussie over As-Soennah en haar rol bij de jaarwisseling speelt al langer in Den Haag. Oud-burgemeester Jozias van Aartsen hield in 2016 nog stug vast aan samenwerking. ,,Deze mensen willen helpen,” zei hij destijds. ,,Moeten wij dan zeggen; ‘Jullie mogen niet’. Het is burgerplicht. Wat is daar fout aan.”

Besluit
De huidige burgemeester Pauline Krikke kondigde dit jaar in mei aan dat na de zomer een besluit zou vallen over het al dan niet doorzetten van de samenwerking.

De financiële banden tussen Den Haag en de omstreden moskee zijn dit voorjaar al doorgesneden. As-Soennah heeft toegezegd aan Krikke geen subsidie meer aan te vragen.

De moskee ligt al langer zwaar onder vuur na publicaties over buitenlandse financieringen en door gastsprekers die vrouwenbesnijdenis aanbevelen en die de strijd in Syrië verheerlijken.