Haagse VVD in de pers: Groen achter Europol inrichten als speel- en sportplaats

, Geuzen- en Statenkwartier

De Scheveningse Courant, woensdag 27 maart 2019

Het Statenkwartier is een hele mooie wijk, vinden VVD-raadslid Judith Oudshoorn- van Ginderen en Ayse Yilmaz. Het ontbreekt echter aan meer speelgelegenheid voor kinderen van zes, zeven jaar, menen ze.

Achter Europol ligt volgens de twee nog een stukje ongebruikt groen, dat wat hen betreft perfect zou zijn voor zo’n speelgelegenheid. In 2015 bracht VVD-raadslid Arjen Lakerveld dit stukje groen al onder de aandacht bij het stadsbestuur. Burgemeester en wethouders gaven toen aan het met de VVD eens te zijn en het een goed idee te vinden om hier een speelgelegenheid te creëren. Maar meer dan drie jaar later is er nog steeds niets gebeurd. Oudshoorn- van Ginderen en Yilmaz trekken daarom aan de bel en brengen dit stukje groen nogmaals onder de aandacht van het College.

Oudshoorn- van Ginderen: ‘Ik woon al jaren met heel veel plezier in het Statenkwartier. Het is een prachtige wijk, maar een speelgelegenheid voor wat oudere kinderen is wel wat ik mis bij mij in de buurt.’ Yilmaz vult aan: ‘En wat mij betreft vullen we dit aan met wat sportfaciliteiten, dan kan zometeen echt de hele wijk genieten van dit stukje ongebruikt groen.’

Enkele jaren geleden zijn bij de bespreking van Europol twee dingen toegezegd aan de omwonenden: doortrekken van het groen richting de wijk rondom Europol en het creëren van een speelvoorziening in dat gebied. Naar aanleiding hiervan vroeg Lakerveld in december 2015 om het groen rondom Catsheuvel op te knappen. In 2016 volgde het antwoord dat dit in ontwerp was om het groen aantrekkelijk te maken voor gebruikers. Ook werd een kleinschalige speelvoorziening in het plantsoen naast Europol toegezegd.

Het groen is nu verwaarloosd en dat leidt er volgens de Haagse VVD toe dat er niet netjes mee wordt omgegaan. Wanneer het wordt opgeknapt kan meteen de hondenpoep weggehaald worden. Het werk moet een positieve beïnvloeding teweeg brengen: een mooi en goed onderhouden stuk groen zal wat de raadsleden betreft ook tot positief gedrag leiden en hopelijk niet tot hondenpoep.

Het Statenkwartier is een dichtbevolkte wijk met weinig ruimte voor nieuwe groene initiatieven, zeggen Oudshoorn- van Ginderen en Yilmaz. ‘Deze loze ruimte is vrijwel vrij van verkeer, samen met de wijk moet deze speelruimte ingericht worden.’

De Haagse VVD vindt het vooral leuk om aandacht te besteden aan oudere kinderen en buitensporters. Niet alleen hun eigen partij maakt zich sterk voor groen en spelen merken de raadsleden op. ‘Het is voor veel partijen een prioriteit.’