11 mei 2019

De Liberale Denktank organiseert: “Wat is Salafisme?”

Parkhotel, Molenstraat 53, Den Haag
Tijd: 14.00 - 16.00 (borrel na afloop)
Kosten: €10

Op dit moment vindt in Nederland een heftige maatschappelijke discussie plaats rond Salafisme. Is het een eenvoudige orthodoxie? Of is er meer aan de hand?

De Haagse VVD nodigt u uit voor een nieuwe bijeenkomst georganiseerd door De Liberale Denktank (DLD). DLD streeft er naar prikkelende onderwerpen bespreekbaar te maken; zowel binnen als buiten de partij, en zowel onder VVD’ers, als samen met andere geïnteresseerden. Ook niet-VVD leden zijn van harte welkom!

Een aantal prominente sprekers zijn uitgenodigd:
Machteld Allan (historicus en Arabist)
Janny Groen (journalist en auteur)

Onze sprekers hebben één ding gemeen: zij bieden een uniek inzicht in een vaak besproken, maar zelden begrepen wereld.

Machteld Allan schrijft een proefschrift over Ibn Taymiyya, en doceert rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Recent is het (door haar vertaalde) boek “Bid, Vecht en Heers” verschenen, een vertaling van Ibn Taymiyya’s geschrift, “Regeren in overeenstemming met Allah’s wet”. Dat geschrift wordt aangehaald door salafistische bewegingen om hun acties te rechtvaardigen.

Janny Groen heeft een lange, gedistingeerde carrière als journalist voor de Volkskrant. Zij heeft verscheidene boeken geschreven, waaronder “Strijdsters van Allah” (samen met Annieke Kranenberg), waarvoor zij twee jaar onderzoek verrichten en een aantal vrouwen op de voet volgden. De auteurs ontdekten dat de vrouwen in het Hofstadnetwerk behoren tot de radicale voorhoede van een beweging in de Nederlandse steden: de islamisering van de tweede en derde generatie migranten. Daarnaast heeft Janny Groen uitvoerig geschreven over radicalisering, Syrië-gangers, en de problematiek rond de aanpak van ‘haatimams’.

U bent van harte welkom om met onze sprekers in discussie te gaan.

Meld u aan en u ontvangt het programma van de middag. Stuur voor meer informatie een mail naar paul.werker@vvddenhaag.nl.